dinsdag 25 april 2017

Vrijwilligers Natuurpunt aan de slag in natuurgebied Kleiputten Terhagen

Sinds de aankoop door Natuurpunt van 31 ha natuurgebied in de kleiputten van Terhagen heeft de poort die toegang geeft tot het gebied al enkele keren opengestaan en dat zal ook de volgende weken en maanden zo zijn. Vrijwilligers van Natuurpunt zijn er volop aan de slag, onder meer met het inrichten van een onthaalpunt, het uitvoeren van inventarisaties, het plannen en organiseren van beheerwerken, een campagne omtrent informatie en communicatie, de ontvangst van groepen en de voorbereiding van de eerste opendeurdag op zondag 18 juni.
Voor deze eerste officiële opendeurdag van het nieuwe natuurgebied staat er heel wat werk op de agenda. Onder meer de aanleg van een wandelpad, de inrichting van enkele kijkpunten en de aanleg van trappen met oude treinbiels op enkele steile hellingen.
Bouwen bielzentrap op helling richting kijkpunt

Zaterdag 15 april stond de eerste in een reeks van 4 werkdagen op het programma, 7 vrijwilligers waren op de afspraak.  Die vrijwilligers  werden bij de start van de werken getrakteerd op enkele miezerige regenbuien en af te toe zelfs op een stevige bui. Uiteindelijk beslisten de weergoden dat het genoeg was geweest en klaarde de hemel stilaan op. Ondertussen kwamen de werkzaamheden op kruissnelheid. Plaatsen waar de toekomstige uitkijkpunten moeten komen werden gesnoeid, evenals een eerste stuk van de noordelijke wandellus met uitzicht op de vijvers én op het kleiontginningsfront van Wienerberger. Het parade-paardje van de dag was evenwel de aanleg van een stevige bielzen trap op een steile helling. Bovenop die helling heeft men een prachtig zicht op de vijvers van de Kleiputten Terhagen.

Medewerkers waren:  Dries, Filip, Filip, Patrick, Peter, Martijn en Tom en die genoten achteraf van het mooie resultaat.






Op zaterdagen 29 april, 13 mei en 27 mei staan de volgende werkdagen gepland.
Vrijwilligers verzamelen opnieuw tussen 8u45 en 9u aan het chalet. 
Dat is bereikbaar via de poort aan de Nieuwstraat nr. 54 in Terhagen, vandaar kan men de wegwijzers volgen.
Vrijwilligers zijn erg welkom, ze brengen best wel werkhandschoenen en laarzen mee en eventueel ook een spade, snoeischaar, boomzaag of ander nuttig materiaal.

Voor meer info, raadpleeg onze website of stuur ons een mail.